Denge sorunları önemli

Vücudumuzda dengemizi sağlayan bazı mekanizmaların bozulmasıyla ortaya çıkan denge sorunları insanın sosyal yaşantısını dahi etkiler. İşte denge sorunlarının tanı ve tedavisi...

Vücudumuzda dengemizi sağlayan bazı mekanizmalar bulunuyor.Göz, iç kulaktaki denge organı, kas ve eklemlerden kaynaklananuyarılarla sürekli baş ve vücudun diğer kısımlarının birbiriyle ve mekandaki yerleri hakkında beyne bilgi geliyor. Bu mekanizmalarda bozukluk olunca denge bozukluğu veya baş dönmesi ortaya çıkıyor. Denge sorunları kişinin sosyal yaşantısını etkileyen önemli bir sağlık sorunu. Kişiyi tek başına sokağa çıkmaktan alıkoyan bu durumla ilgili Anadolu Sağlık Merkezi Kulak Burun Boğaz Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Sertaç Yetişer bilgi verdi.

Denge sorunları yaşam kalitesini nasıl etkiliyor?

Kısa sürse de, 4 - 5 saniyelik baş dönmesi, şiddeti nedeniyle yaşam kalitesini düşürüyor. Ayrıca kronikleşen denge sorunlarına ve psikolojik güvensizliğe yol açıyor. Günlük yaşamın yanı sıra, çalışma hayatında meydana gelen zorluklar da kişiyi bunaltıyor. Bu hastalıkla ilgili “Düşecek gibi oluyorum. Yer ayağımın altından kayıyor. Cisimler yer değiştiriyormuş gibi geliyor” cümleleri, hekimlerin en sık duyduğu şikayetler arasında yer alıyor.

Hastalığın tanısı nasıl konuluyor?

Tüm bu denge bozuklukları “vertigo” olarak tanımlanıyor. Vertigo bir tanı olmasa da, mevcut durumun bir ifadesi olarak görülüyor. Santral ya da periferik sistem bozuklukları kendini vertigo olarak belli ediyor. Bu hastaların iyi değerlendirilmesi ve tedavi edilebilmesi için tüm duysal sistemlerin değerlendirilmesi gerekiyor. Santral ve beyin ile beyin dışı yani periferik reflekslerin ve kas ile iskelet sistemi koordinasyonunun ölçülmesi gerekiyor. Anadolu Sağlık Merkezi’nde hizmet vermeye başlayan Denge Labaratuvarında oluşturulan teknolojik altyapıyla doğru tanıyı hızlı bir şekilde koymak mümkün olabilecek. Böylelikle denge sorunlarının tedavisinde yol haritası çıkarmak kolaylaşacak.

Denge sorunları nasıl tedavi ediliyor?

“Denge sorununun tedavisinde hareket etmek önemli bir yer tutuyor. Hasta, ne kadar çok dışarı çıkar ve yürürse, dengesine kavuşması o kadar kolay oluyor. Çünkü denge öğrenilebiliyor. Kronik denge sorunları için hastalara güçlendirici egzersizler veriliyor.İç kulağa kan akımını artırdığı belirtilen vitamin grubundan ilaçlar da tedavinin önemli bir kısmını oluşturuyor.”

Kendinizi test edin
*Kafanızı hızla çevirdiğinizde, vücut pozisyonununuzu aniden değiştirdiğinizde yeni duruma kolay uyum sağlayamıyor musunuz?
*Kas gücünüzde ve reflekslerinizde azalma mı var?
*Sıkça düşüyor musunuz?
*Sürekli bulantı ve kusma hissi mi yaşıyorsunuz?
*Yürüyüşünüz dengesiz ve sendeleme tarzında mı?
*Hareketli şeyleri izlemekte zorlanıyor musunuz?

Bu sorulara “evet” diye cevap veriyorsanız, denge konusunda deneyimli bir kulak burun boğaz uzmanı hekime başvurmanız gerekiyor.

Kaynak. pudra. com

Veka Medya

Dijital Medya Yayıncılığı | Tanıtım Yazısı | Backlink | PR hizmetleri | Medya Planlama | SEO | TV Film Program Yapım | E-posta: vekamedya@gmail.com | Web: www.vekamedya.com

Yorum Gönder

Bize her türlü görüşünüzü hemen iletebilirsiniz..

Daha yeni Daha eski

İletişim Formu