Yedi basit yöntemle, tekstilden kişisel bakım ürünlerine, ev eşyalarınızın ilk günkü gibi yeni görünmesini sağlayabiliriz.
Metal eşyaların ömrünü uzatın:
İnox, çelik gibi metal mutfak eşyalarının ömrünü uzatabilirsiniz. Mineralli su ya da soda oksitlenmeyi engeller. Bu sebeple bıçaklarınızı işiniz bittikten sonra sodada bekletebilirsiniz. Bu işlem sayesinde bıçakların paslanmasını engelleyebilirsiniz.
Fan temizliği:
Saç kurutma makinesi ve elektrik süpürgesi iç haznesinde yer alan fanı periyodik olarak temizlemeye özen gösterin. Özellikle fena entegre olan ve tozları toplayan süngerleri düzenli olarak tozlarından arındırmanız gerekir. Bu sünger yıkanabilir özellikteyse yıkayabilirsiniz. Fanlar ya da fana entegre süngerler temizlenmediği takdirde toz toplama özellikleri kaybolur. Daha doğrusu aşırı miktarda tozla dolduğundan daha fazla tozu tutamaz. Bu da motora toz kaçırarak elektrikli gerecin vaktinden önce bozulmasına sebep olabilir.
Tekstilleri saklarken:
Yastık, yorgan ya da nevresim takımı gibi ev tekstillerinizi vakumlu torbalarda saklarken bazı noktalara dikkat etmeniz gerekebilir. Bazı vakumlu poşetler asit üreterek tekstillerin yıpranmasına sebep olabilir. Özellikle plastik saklama çözümleri zamanla gaz ya da tekstillere zarar verebilecek türden maddelere açığa çıkarabiliyor. Ayrıca yapısı gereği bu poşetlerin hava ile teması olamadığından poşet nemi içine hapsedebilir. Bu da tekstillerin küflenmesine, rutubet olmasına sebep olabilir. Yeterli alana sahipseniz bu gibi eşyalarınızı pamuklu torbalar ya da hurçlarda saklamayı tercih edebilirsiniz. Böylece tekstil eşyaların hem rutubet olmasını hem de tozlanmasını engellemiş olursunuz.
Klimayı kışın çalıştırın:
Klimayı kışın çalıştırmak kulağa iyi bir fikir gibi gelmeyebilir; ancak özellikle yaz mevsimlerinde sadece serinlemek için kullanılan klimalar uzun süre çalıştırılmadığında çabuk eskiyebiliyor. Fan ve motorundaki toz birikimini engellemek için kış mevsiminde de birkaç kez çalıştırmaya özen gösterin.
Yumuşatıcıdan kaçının:
Çamaşırlarınızı yumuşatıcıyla yıkamak sanılanın aksine zararlı olabiliyor. Yumuşatıcı havluların üzerinde ekstra silikonlu bir tabaka oluşturur. Bu tabaka havluların emiciliğini azaltıp uzun vadede havlu dokusunu bozar. Yumuşatıcı yerine renksiz bir sirke kullanabilirisiniz. Sirke hem çamaşırları yumuşatır hem de deterjan kalıntılarını yok eder.
Ambalaj kâğıtlarına dikkat:
Porselen, cam gibi eşyalarınızı gazete kağıdına sarmaktan kaçının. Gazete kağıdının mürekkebi hava ile temasa girdiğinde eşyalar üzerinde kalıcı lekeler bırakabiliyor. Porselenleri havalı ambalaj kağıdı ya da streç ile sarabilirsiniz.
Tencere ve tavalar:
Kızartma ya da yağlı yemeklerden sonra tencerenin üzerine yapışan yanmış yağları bir an önce temizlemek gerekiyor. Özellikle bulaşık makinenizi hemen çalıştırmayacaksanız, pişiricilerle işinizi bitirdikten hemen sonra temizlemeye özen gösterin.
Kategori:
sağlıklı yaşam