Hamile birçok kadının şikayetidir; “Bugün midem çok bulanıyor” veya “Bel ağrısından ayakta duramıyorum”... Hamilelik döneminde yaşanan bu sıkıntıların önlenebileceğini veya ciddi oranda azaltılabileceğini biliyor muydunuz? İşte; bulantı, kusma, sık idrara çıkma ya da bel ağrısı gibi gebelik döneminde yaşanan şikayetlerin sebepleri ve bu şikayetleri önleme yolları…
Bulantı ve kusmalar
Gebeliğin özellikle başlarında oluşan bulantı ve kusmaların nedeni, gebelik ile artmış olan bazı hormonların sindirim sisteminde oluşturduğu değişikliklerdir. Bazı kokular, yiyecekler, kahve, koyu çay, ani hareketler, tansiyon düşmesi ve duygusal stresler bulantı hissini oluşturabilir. Memorial Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Bölümü’nden Op. Dr. Remzi Aydın bu hissi azaltmak için yapılması gereken ana şeyin, uyaranı uzaklaştırmak olması gerektiğini söylüyor. Midenin boş kalmaması için sık (en az 6 öğün) yemek, aşırı şişkinliği önlemek için yemek miktarını azaltmak, yağlı, hazmı zor ve baharatlı yiyeceklerden uzak durmak ve duygusal gerginlik yaratan ortamlardan hızla uzaklaşmak gerekir. Hiç unutulmaması gereken şey ise bu durumun tamamen normal olduğu ve zamanla mutlaka geçeceğidir.
Sırt ve bel ağrıları
Sırt ve bel ağrıları, omurgamızı dik tutmamızı sağlayan, sırt ve karın bölgesindeki kasların dengeli kasılmasıdır. Karın bölgesinde ortaya çıkan ağırlık artışını dengelemek üzere, sırt kasları daha fazla kasılmaya ve bel kavisi artmaya başlar. Kaslardaki aşırı yorgunluk ve bağlardaki gerginlik ağrı nedeni olabilir. Bunu engellemek için karın kaslarını güçlendirici, sırt kaslarını geren egzersizler yapmak (hamile jimnastiği, hamile pilatesi, yüzme, yoga gibi), ergonomik koltuklarda dinlenmek, düzgün oturma pozisyonu seçmek ve arada bir dinlenmek faydalı olur.
Sık idrara çıkma
Hamilelik sürecinde oluşan yapım faaliyetleri metabolizma hızının yükselmesine, bu da atık madde artışına neden olur. Vücut bunları atmak üzere böbreklerin çalışmasını artırır. Hormonal etkilerin de yardımı ile idrar kesesi daha sık kasılır ve sık idrar yapma isteği duyurur. Bunun tamamen normal olduğunu bilmek ve sıvı alımını kısıtlamamak çok önemlidir. Bilinmesi gereken, idrar yaparken yanma hissi oluştuğunda ve aşırı miktarda idrar olduğunda doktora başvurulması gerektiğidir. Bu gibi durumlarda idrar yolu enfeksiyonu veya gizli şeker gibi hastalıklar araştırılır.
Göğüslerde aşırı hassasiyet
Gebelik süresince göğüslerlerde süt üretimini sağlamak üzere aşırı bir yapım ve gelişme yaşanır. Bu süreç meme dokusunda ısı artışı ve hassasiyet oluşumuna yol açar. Büyüyen göğüslerin ölçüsüne uygun sutyen kullanımı ve nemlendirici krem ile cilt bakımı ana önlemlerdir. Ayrıca, bu hassasiyetin geçici olduğunu unutmayın.
Aşırı yorgunluk
Hamilelik boyunca sürekli bir yapım faaliyeti olduğundan, vücudun dinlenme ihtiyacı artar. Buna direnmek yerine günde en az 8 saat uyku yanında kısa, mesela 10 dakikalık dinlenme molaları yapmak ve açık havada yürüyüş yapmak en iyisidir. Bu yorgunluk hissinin aşırı boyutlara varması durumunda enfeksiyon, depresyon gibi hastalıkların araştırılması için doktora başvurulması gerekir.
Mide yanması
Mide çeşitli sindirim faaliyetlerinin sürdürüldüğü üst ve alt çıkışlarının bu çalışma süresince kapalı tutulduğu bir organdır. Gebelik hormonlarının etkisi ile midenin boşalması zorlaşırken, midenin asidik içeriğinin yemek borusuna doğru çıkması ve burada yanma oluşturması sık rastlanılan bir durumdur. Bunu önlemek için midenin boşalmasını geciktiren yağlı ve hazmı zor yiyeceklerden uzak durmak, öğün miktarını azaltıp sıklığını arttırmak, yemek yedikten sonra en az 2 saat yatmamak gerekir.