Balık yemek kalp hastalıklarına karşı koruyor

Mevsimin değişmesiyle birlikte açılan balık sezonu vesilesiyle balık tüketiminin önemine değinen Dr. Sinan Akkurt, "Yüksek bir omega 3 kaynağı olan balıklar, enflamasyon giderici etki göstererek kalp hastalıkları riskini ve trigliserid seviyelerini azaltıyor. 

Depresyon tedavisine olumlu etki ediyor. Gebelerde bebeğin beyin ve göz gelişimine katkıda bulunuyor. Daha genç bir cilt ve parlak saçlara sahip olmamızı sağlıyor. Alzheimer hastalarında beyne giden uyarıyı artırırken esansiyel olduğu için hastalığın önlenmesine ve etkilerinin azaltılmasına yardımcı oluyor. Balık tüketimi, beyin ve göz sağlığı, diyabetin önlenmesi ve iştah kontrolünde de faydalı." dedi. Dr. Akkurt, özellikle somon, sardalya, uskumru ve ton balığı tüketilmesini önerdi.

Balık yağını organların ve kaliteli yaşamın bir parçası, adeta bir cankurtaranı olarak nitelendiren Dr. Sinan Akkurt, özellikle mevsiminde yenen derin deniz balığını tavsiye etti. "Her ne kadar balık sezonu açılmış olsa da, Türkiye'de ne yazık ki tüketilen balık oranı diğer ülkelere oranla çok daha düşük seviyelerde. Çünkü biz hala toplum olarak balığın bizim için ne kadar önemli olduğunun farkında değiliz, tercihimizi daha ziyade et ya da tavuktan yana kullanıyoruz." diyen Dr. Sinan Akkurt, balıkta doğal olarak bulunan omega 3 yağ asitlerinin vücuttaki birçok fonksiyonel işlevin gerçekleşebilmesi için temel bir ihtiyaç olduğuna dikkat çekti.

Çoğunlukla yağların sağlık açısından öneminin göz ardı edildiğine işaret eden Dr. Akkurt, bunun nedeninin genellikle yağlı tüketmenin hastalığa yol açacağı yönündeki yaygın yanlış kanı olduğunu belirtti. Dr. Akkurt, "Elbette her yağ sağlıklı diyemeyiz, bilinçli olunmalı. Yağ asitleri doymuş ve doymamış yağ asitleri şeklinde iki guruba ayrılır, bizim için daha çok önemli olan ise doymamış yağ asitleridir. Balık bu açıdan önemli bir besin kaynağıdır." şeklinde konuştu.

Balık yerine balık yağı kullanıyorsanız dikkat

Balık yerine balık yağı kullananları uyaran Dr. Sinan Akkurt, balık yağının kullanımından ziyade balıklardan doğrudan yararlanmanın, yani taze balık tüketmenin çok daha faydalı olduğunu söyledi. "Ancak şunu da belirtmek gerekir ki her balıkta omega 3 yağ asidi olmaz ya da yok denecek kadar az miktarda olabilir." diyen Dr. Akkurt, bu açıdan en zengin balık türleri arasında somon, sardalya, uskumru ve ton balığını sıraladı. Yine de balık yağı kullanmayı tercih edenlere şu öneride bulundu: "Normal, sağlıklı bir birey ya da çocuklar günde 0,5 -1 gram, kalp hastaları günde 1-2 gram, hipertrigliseridemi ve depresyon hastaları günde 2-4 gram, romatoid artrit ve kronik hastalıkları olanlar ise günde 3-6 gram tüketebilir."

Kültür balıklarının mısır gibi besleyiciliği düşük gıdalar aldıklarına işaret eden Dr. Akkurt, "Nasıl ki biz besleyici, sağlıklı gıdalar tükettiğimizde performansımız ve sağlığımız daha iyi oluyorsa, balıklar da özellikle doğal ortamlarında tükettikleri algler ve planktonlar sayesinde omega 3 sentezleyebilir ve bu omega 3 sayesinde kendilerini soğuğa karşı korurlar. Dolayısıyla doğal ortamında yetişmiş ve yağlı balıklar omega 3 yönünden daha zengindir." dedi.

Veka Medya

Dijital Medya Yayıncılığı | Tanıtım Yazısı | Backlink | PR hizmetleri | Medya Planlama | SEO | TV Film Program Yapım | E-posta: vekamedya@gmail.com | Web: www.vekamedya.com

Yorum Gönder

Bize her türlü görüşünüzü hemen iletebilirsiniz..

Daha yeni Daha eski

İletişim Formu