Kilolarınızdan 4 yapraklı yonca modeliyle kurtulun!

Yepyeni bir yılın arifesinde alacağımız yeni kararların hayatımızı değiştirebileceğine dikkat çeken uzmanlar, özellikle sağlıklı bir hayat için tavsiyelerde bulunuyor. 4 yapraklı yonca dengesi ile sağlıklı beslenmek mümkün!

Üsküdar Üniversitesi NPİSTANBUL Nöropsikiyatri Hastanesi beslenme ve diyet uzmanı Gizem Köse, 2015’in daha sağlıklı bir yıl olması için hayatımızda bazı yenilikler yapmamız gerektiğinin altını çizdi. Köse, şu tavsiyelerde bulundu:

“Dünya Sağlık Örgütü, ‘sağlıklı olmayı’ sadece hastalıklardan ve mikroplardan korunma değil, ‘Bir bütün olarak fiziki, ruhi ve sosyal açıdan iyi olma hali’ olarak açıklıyor. Bu da demek oluyor ki bir bütün olarak iyi olabileceğimiz yeni bir başlangıç sizlerin elinde...

Hareket edin, hafifleyin!
Hem sağlıklı hem formda olmak için sağlıklı beslenme ve fiziksel aktivite şart. Fiziksel aktivite demek illa ki her gün spor yapmanız gerekiyor anlamına gelmez. Gün içinde hareketlerinizi arttırın. Örneğin iki saatten fazla oturmayın, on dakika kadar dolaşın, hava alın. Asansör yerine merdiven kullanın. Televizyon ya da bilgisayar başındayken esneme hareketleri yapın.

Yiyecek için strese girmeyin!
Yenilmemesi gereken bir yiyeceği tüketmek istiyorsanız kendinizi strese sokmayın. Evet, tüketebilirsiniz. Haftada bir gün yiyeceğiniz 1 dilim pasta size zarar vermez asıl size kilo aldıracak olan bu durumu alışkanlık haline getirip her gün yemenizdir. Bu yüzden ara sıra kendinizi şımartın.
Fazla yediğinizi düşünüyorsanız ve rahatsız hissettiyseniz de 1 saat yürüyüş yapın, hem kalorinizi harcarsınız hem de mutluluk hormonunuzun artması ile stresten kurtulursunuz. Aslında ne kadar kolay değil mi? Çalışmalarda fiziksel aktivite yaparken müzik dinlemenin motivasyonu arttırdığı kanıtlanmış durumda. Fiziksel aktivite için sizin belirlediğiniz küçük bir motivasyon sağlarsanız yürüyüş yapmak inanın zor değil.

İçecek olarak suyu tercih edin
Her yemeğin yanında yutmayı ve sindirimi kolaylaştırmak için bir şeyler içiyorsunuz. İçecek tüketirken her zaman ilk önce suyu tercih edin. Günde en az 2 litre önerisi hep aklınızda bulunsun. Günde 2 litre içmek danışanlarımdan da gördüğüm kadarıyla bazen zor olabiliyor ancak iki hafta zorlu süreçten sonra artık vücudunuz kendisi su tüketmek istiyor ve metabolizmanız hızlanıyor. Organların daha dengeli çalışması ve metabolizmanızın hızlanması için günde 2 litre suyu mutlaka tüketin.

Beslenmede dört yapraklı yonca dengesi
Hızlı kilo vermeyi vaad eden tek yönlü diyetler size hiç bir zaman yarar sağlamayacak. Bunu illa deneyerek öğrenmeyin, sağlıklı beslenmenin uygulaması gerçekten çok kolay. Hayatta bir şeyi tek başına uygulamak, tek yönde davranışlarda bulunmak hiçbir zaman doğru değildir. Beslenmenin temelleri de tek yönlü olmamalıdır.

Türkiye’de yapılan çalışmalarla beraber besin grupları dört yapraklı yonca adı verilerek gruplandırılmıştır. Et grubu (et, tavuk, yumurta, kurubaklagil vs), süt grubu (süt, yoğurt, peynir vs), tahıl grubu (ekmek, bulgur, makarna, çorba vs) ve meyve-sebze grubu şeklindedir. Her öğününüzde bu gruptan bir miktar besini eşit miktarlarda tüketirseniz hem yeterli hem dengeli beslenmiş olursunuz. Örneğin: öğlen yemeğinde 1 kase çorba, 1 porsiyon etli sebze yemeği, 1 kase yoğurt ve 1 ince dilim tam buğday ekmeği gibi…

Duygusal açlık şişmanlatıyor!
Açlık bazen durdurulamayıp tıkınırcasına yeme nöbetlerine giriyorsanız duygusal açlığınız olabilir. Duygusal açlığınız var ise giderilmesi için davranış kontrolü ve beslenmenin doğru yollarını öğrenmeniz gerekir.

Öğrenme gerçekleştikten sonra fark edilmeden dikkat edilecek noktalarla yaşam kaliteniz yükselecektir. Kendi kendinize denemiş buna rağmen duygusal yemenizi kontrol edemiyorsanız da profesyonel bir terapi ile beraber beslenme uzmanı ile görüşmeniz gerekir. Terapi, duygusal yemenizin arkasında saklı olan motivasyonların ortaya çıkmasını ve başarı çıkma becerilerinin bulunmasını sağlar. “

Veka Medya

Dijital Medya Yayıncılığı | Tanıtım Yazısı | Backlink | PR hizmetleri | Medya Planlama | SEO | TV Film Program Yapım | E-posta: vekamedya@gmail.com | Web: www.vekamedya.com

Yorum Gönder

Bize her türlü görüşünüzü hemen iletebilirsiniz..

Daha yeni Daha eski

İletişim Formu