Çeneden Gelen Bu Sese Dikkat

Ağız açma kapama sırasında çenesinde ağrı hisseden ve alt çenesinden, kulak önünden,ses gelenlerin bir çene cerrahına kontrole gitmesi tavsiye ediliyor. 

 İstanbul Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi Öğretim Görevlisi ProfDr Serhat Yalçın, diş eksikliği, tek taraflı çiğneme, diş sıkma ve gıcırdatma gibi durumların çene eklemi rahatsızlıklarına neden olduğunu söyledi.

İstanbul Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi Öğretim Görevlisi Prof. Dr. Serhat Yalçın Alt çene eklemi ( TME-Temporomandibular Eklem) hastalıklarının belirtilerini ve nedenlerini anlattı. Yalçın, pek çok hastanın kulak ağrısı, baş ağrısı ve çene hareketlerinde zorluktan şikayetle kendilerine başvurduğunu hatırlatarak, “Genellikle bu hastalar öncelikle bir kulak burun boğaz uzmanına gidiyorlar. Ancak çene cerrahisi uzmanına gelinmelidir.

Ağız açma ve kapama sırasında duyulan klik sesi hastaların pek çoğunda mevcuttur. Klik sesi TME hastalıklarının habercisi olabilir. Çenelerinde klik sesi olan hastalarda bazen bu sesin aniden kaybolması ve çene hareketlerinde ani kısıtlılık ve şiddetli ağrı görülebilmektedir. Hastalığın bir ileri evresi olan bu durum acil müdahale ile tedavi edilmesi gereken bir durumdur. Tedavi edilmeyen hastalarda çene hareketlerinde kısıtlılık ve ağrı şikayetleri uzun yıllar devam edebilmektedir. Bu tür tedavi edilmeyen hastaların tedavileri genellikle daha az başarılı olmaktadır” dedi.

Çene yüz bölgesinde görülen ağrıların ya kas kökenli yada çene eklemi kaynaklı olduğunu belirten Yalçın “Kas ağrısı olan hastalarda çoğu zaman psikolojik sıkıntılarda önemli rol oynamaktadır. Kas tan kaynaklı ağrı şikayeti olan hastalara kas gevşeticiler, ağrı kesiciler splint ve botox uygulaması ile tedavi edilebilirler. Hastada psikolojik sorun varsa hastanın mutlaka psikiyatrislerden yardım alması önerilmektedir” şeklinde konuştu.

Strese Bağlı Diş Gıcırdatma Çeneye Vuruyor
Yalçın, çene eklemi rahatsızlıklarının nedenlerini ise şöyle sıraladı: “Artritler eklem hastalıklarına neden olurlar. Ekleme gelen travma, Tek taraflı çiğneme , diş eksiklikleri, diş sıkma ve gıcırdatma gibi nedenler bu hastalığın oluşumuna sebep olur. Çene eklemi ile disk ilişkisinin bozulduğu durumlarda eklemden klik sesi, ağız açmada kısıtlılık, ağrı gibi şikayetler görülmektedir. Stres diğer bir faktördür. Diş sıkma ve gıcırdatmaya neden olan bu durum çene kaslarında kasılmaya neden olur”

Prof. Dr. Serhat Yalçın
Hastalığın Nedenini Bulmak Önemli
Bu hastalığın teşhisinin tedavinin ilk aşaması olduğuna dikkat çeken Yalçın, “Hastalığın nedeni bulunarak bu yönde bir tedavi yapılmalıdır. Teşhiste klinik ve radyolojik yöntemlerden faydalanılmaktadır” şeklinde konuştu.

Nasıl Tedavi Ediliyor ?
ProfDr Serhat Yalçın hastalığın tedavisiyle ilgili de şunları söyledi: “Bu tedavi bu konuda deneyimli kişilerce yapılmalıdır. Çene cerrahları tarafından değerlendirilen hastalara konservatif tedaviden cerrahi tedaviye kadar pekçok uygulama yapılmaktadır. Kas gevşeticileri, ağrı kesiciler, dişlerin üzerine yapılan splint adı verilen apareyler ile hastalar tedavi edilirler. Bu konservatif yöntemlere ilave olarak Artrosentez denilen ve çene eklemi boşluğunun sıvı ile yıkanması ve buraya kayganlaştırıcı bir madde enjeksiyonu ile eklemin daha rahat çalışmasına imkan verilmektedir. Bu yöntemlerin başarısız olduğu olgulardaise cerrahi yöntemlere baş vurulmaktadır.”


Veka Medya

Dijital Medya Yayıncılığı | Tanıtım Yazısı | Backlink | PR hizmetleri | Medya Planlama | SEO | TV Film Program Yapım | E-posta: vekamedya@gmail.com | Web: www.vekamedya.com

Yorum Gönder

Bize her türlü görüşünüzü hemen iletebilirsiniz..

Daha yeni Daha eski

İletişim Formu